Světci k nám hovoří...


sv. Hadrián

Hadrianus, abbas

9. ledna, připomínka
Postavení:opat
Úmrtí:710

ŽIVOTOPIS

Narodil se v Africe, studoval v Itálii a v Neridě. Blízko Neapole se ve velmi mladém věku stal opatem. Papež Vitalian v roce 664 měl zájem jej ustanovit v Anglii v Canterbury arcibiskupem. Hadrián se však zdráhal toto místo přijmout, proto místo sebe navrhl Řeka Theodora s příslibem, že mu bude nápomocen. Při příjezdu do Francie byl zatčen a dva roky prožil v zajetí pro podezření ze špionáže. Později byl v Canterbury u sv. Petra zvolen opatem a měl dohled nad tamní školou, která byla považována za významné středisko vzdělanosti v Anglii. Zde vedle všestranného vzdělání studentů vyučoval biblistiku a teologii.

Přehled světců tohoto dne podle Martyrologium Romanum

Marcellinus, ep. Anconitan (s. VI.); Hadrianus, abbas (710); Felanus (asi 710); Eustratius, thaumaturgus (s. IX.); Honoratus de Busentiaco (1250); Iulia della Rena (1367); Antonius Fatati (1484); Maria Teresia a Iesu (Alexia) Le Clerc (1622); Agatha Yi et Teresia Kim (1840); Paulina Maria Jaricot (1862); Iosephus Pawlowski et Casimirus Grelewski (1942)

© Životopisy zpracoval Jan Chlumský




Bez písemného souhlasu autora není povoleno veřejné šíření jakékoliv části textu těchto stránek kromě jeho užití v homiliích.