Světci k nám hovoří...


sv. Desiderius

Desiderius, ep. Viennen

26. května, připomínka
Postavení:biskup a mučedník
Úmrtí:asi 606

ŽIVOTOPIS

Narodil se v Autunu v Galii do šlechtické rodiny. Studoval ve Vienne, kde se později stal arciděkanem a biskupem. Původně studoval literaturu a gramatiku, když tyto znalosti začal údajně vyučovat, bylo mu to vyčítáno, protože byly považované za banálnost.

Za královny Brunhildy bylo proti němu vzneseno křivé obvinění, že zneuctil jistou paní Justu. Obvinění bylo vykonstruováno za to, že vystupoval proti hříšným sňatkům a dalším špatnostem. Následkem toho byl na několik let vypovězen z diecéze. Po svém návratu do Vienny pokáral královnina příbuzného, panovníka Burgundska Thierryha II., pro jeho nemravný život. Byl pak zatčen a převážen údajně do vězení. Vojáci ho ale cestou napadli a ubili kameny poblíž Lyonu.



Přehled světců tohoto dne podle Martyrologium Romanum

SS.mae Trinitatis Sollemnitas; Philippus Neri (1595); Eleutherius Pp (189); Desiderius, ep. Viennen (asi 606); Maria Anna a Iesu de Paredes (1645); Simetrius (s. inc.); Felicissima (ca. III/IV); Priscus, m. in Gallia (s. inc.); Berengarius (1093); Lambertus, ep. Ventien. (1154); Franciscus Patrizi (1328); Andreas Franchi (1401); Andreas Kaggwa (1886); Pontianus Ngondwe (1886)

© Životopisy zpracoval Jan Chlumský




Bez písemného souhlasu autora není povoleno veřejné šíření jakékoliv části textu těchto stránek kromě jeho užití v homiliích.