Světci k nám hovoří...


sv. Hesychius

Hesychius, monachus

3. října, připomínka
Postavení:mnich
Úmrtí:s. IV

ŽIVOTOPIS

Vzpomínka na tohoto svatého mnicha nás vede k přístavu Maiumi, ležícímu nedaleko Gazy v Palestině. Hesychius se zde stal žákem sv. Hilariona (pam. 21. 10.). Později, když se Hilarion rozhodl k cestě do Dalmácie, Hesychius, který ho po tři roky hledal, se k němu opět připojil, aby ho doprovázel.

Z Dalmácie spolu putovali na Kypr, kde se usadili v hornatém nepřístupném kraji poblíž města Pafus (dnešní Paphos). Hilarion, postižen nemocí, odkázal před svou smrtí Hesychiovi Bibli, kající roucho i plášť. Hesychius se nakonec vrátil i s jeho ostatky do klášterního chrámu nedaleko Maiumy v Palestině a zde také zemřel.

Přehled světců tohoto dne podle Martyrologium Romanum

Dionysius Areopagita (s. I); Candida, m. Romć (století neznámé); Maximianus, ep. Bagaiensis (asi 410); Cyprianus, ep. Telonien (po r. 543); Ewaldus Nigrus et Ewaldus Albus (695); Uttow (802); Gerardus, abbas (959); Adalgottusw (1160); Ambrosius Franciscus Ferro et XXVII sociiw - Matthćus Moreiraw, Emmanuel Rodrigues Moura et coniunx eiusw (1645); Crescentius García Pobow (1936); Euphrasius Maria Raga Nadalw (1936); Szilárd Ignatius Bogdánffy, ep. Mare et Oradea (1953); Hesychius, monachus (s. IV); Faustus, Caius, Petrus, Paulus, Eusebius, Chæremon, Lucius et II socii (s. III/IV)

© Životopisy zpracoval Jan Chlumský




Bez písemného souhlasu autora není povoleno veřejné šíření jakékoliv části textu těchto stránek kromě jeho užití v homiliích.