Světci k nám hovoří...


sv. Chelidona

Chelidona

13. října, připomínka
Postavení:poustevnice
Úmrtí:1152

ŽIVOTOPIS

Narodila se asi r. 1077 v Ciculum v regionu Abruzzo v Itálii. S dospíváním v ní rostla touha po samotářském životě s Bohem. Poměrně brzy opustila rodinu a odešla žít poustevnickým životem v jedné jeskyni v horách Simbruini, asi dvě míle severovýchodně od Subiaco v oblasti Lazio (latinsky Latium). Zde jako panna celým srdcem oddaná Bohu prožila padesát let, sloužíc mu postem a modlitbou. Spávala na holé skále a svým životem přitahovala druhé pro mimořádné ctnosti i zázraky. Svůj pobyt zde přerušila kvůli pouti do Říma asi kolem r.1116 a při zpáteční cestě uctila v Subiaco ostatky Scholastiky, sestry sv. Benedikta. Podle legendy v noci na 13. října při smrti Chelidony byl na obloze viděn světelný sloup.

Od 21. 10. 1695 je Chelidona patronkou Subiaco.

Přehled světců tohoto dne podle Martyrologium Romanum

Theophilus, ep. Antiochen. (s. II.); Faustus, Ianuarius et Martialis (s. III/IV.); Florentius, m. in Macedonia (asi s. III); Lubentius (s. IV); Romulus, ep. Ianuen. (s. V.); Venantius, abbas Turonen (s. V.); Leobonus (století neznámé); Comganus (s. VIII.); Simbertus (asi 807); Geraldus, comes Aureliacen (909); Lucas (asi 993); Gerardus, fundator Ord. S. Ioannis Hierosol. (1120); Chelidona (1152); Magdalena Panatieri (1503); Alexandrina Maria da Costa (1955); Petrus-Adrian Toulorge (1793)

© Životopisy zpracoval Jan Chlumský




Bez písemného souhlasu autora není povoleno veřejné šíření jakékoliv části textu těchto stránek kromě jeho užití v homiliích.