Světci k nám hovoří...


sv. Domnin

Domninus, ep. Viennen

3. listopadu, připomínka
Postavení:biskup
Úmrtí:asi 538

ŽIVOTOPIS

Byl mužem svatého života, projevoval velkou lásku chudým a válečným zajatcům, které vykupoval z pracovních táborů. Stal se (údajně v roce 533) biskupem ve Vienne, městě ležícím u řeky Rhôny, asi 30 kilometrů jižně od Lyonu, v jihovýchodní části Francie. Více o něm není známo. Nad jeho hrobem byl postaven kostel.

POZNÁMKA

U tohoto dne se vyskytuje také další světec téhož jména, ale neuváděný v posledním martyrologiu. Je jím biskup Domnin z Grenoblu, který se r. 381 účastnil synody v Akvileji.

Přehled světců tohoto dne podle Martyrologium Romanum

Martinus de Porres (1639); Germanus, Theophilus et Cyrillus, m. in Cappadocia; Libertinus (s. III./IV.); Papulus (s. III./IV.); Valentinus et Hilarius (století neznámé); Guenæl (s. VI.); Silvia (s. VII.); Domninus, ep. Viennen (asi 538); Pirminus (asi 755); Ioannicius (846); Odrada (asi s. XI.); Ermengaudius (1035); Berardus, ep. Marsorum (1130); Alpais (1211); Idda (asi 1226); Simon Balacchi (1319); Emmanuel Lozano Garrido (1971)

© Životopisy zpracoval Jan Chlumský




Bez písemného souhlasu autora není povoleno veřejné šíření jakékoliv části textu těchto stránek kromě jeho užití v homiliích.