Světci k nám hovoří...


sv. Finán

Finanus

17. února, připomínka
Postavení:biskup a opat
Úmrtí:asi 656

ŽIVOTOPIS

Ohledně jeho původu se vyskytují dvě tradovaná podání. Jedno ho představuje jako Skota, druhé ho považuje za Rimedova syna z Irska. V ostatním si tak výrazně už neprotiřečí.

Finan měl již od dětství prorocké charisma a jeho život se později utvářel na ostrově Iona (zv. Svatý ostrov, Jonau či Hy u západního pobřeží Skotska). Zde vstoupil do kláštera založeného irským mnichem Kolumbou (pam. 9. 6.). Ze stejného kláštera byl asi v roce 635 vybrán Aidan (pam. 31. 8.) za biskupa Northumbrie na přílivový ostrov Lindisfarne u pobřeží severovýchodní Anglie. Po smrti Aidana byl na jeho místo povolán z Iony Abbey Finán, známý svatým životem a disciplínou.

Asi 14 dní před smrtí Aidana byl zavražděn král Oswin (+ 20. 8. 651). Byl zrazen a vydán vojákům krále Oswiu. Oswiův velitel Ethilwin na pokyn svého krále zabil Oswina. Oswiu byl od r. 654 králem celé Northumbrie.

Finán na Lindisfarne horlivě pokračoval ve správě rozlehlé diecéze a v dobudování místního kláštera, jehož se stal představeným jako opat. Vedle zakládání dalších klášterů Gilling a Whitby postavil především katedrální kostel podle keltského vzoru. Byl z dubových kmenů a pokrytý místní drsnou mořskou trávou zvanou Bend. Při své pastýřské činnosti se zastával či respektoval místní keltské zvyklosti. Nechtěl keltskou liturgii začít plně nahrazovat římskou. Nejednalo se jen o odlišné kříže, ale i o datum Velikonoc, odmítl totiž římskou metodu jeho výpočtu. Jinak by bylo na ostrově jejich dvojí slavení. Tyto jeho postoje měly později vliv na jeho dočasné vyloučení z římského martyrologia.

Finán získal srdce lidu svými projevy lásky k chudobě, určitým pohrdnutím světem a horlivostí při hlásání evangelia slovy i skutky. Jeho působením si král Oswiu prý uvědomil svůj zločin vraždy Oswina a na znamení uznání viny začal zakládat kláštery a kostely. Oswaldův vrah Penda se rovněž přiklonil ke křesťanství, možná jen ze strachu před pomstou, protože po sv. křtu od Finána projevoval vlažnost. Finán také pokřtil krále Sigeberta z Essexu, odkud byli před 30 roky hlasatelé evangelia vyhnáni.

Datum úmrtí Finána je udáváno v několika verzích. Jednak podle martyrologia 656 nebo 657 a jelikož jeho episkopát je uváděn jako desetiletý, přišel do přesvědčující diskuse i rok 661.

Finán byl uložen k ostatkům sv. Aidana, ale pro jeho již zmíněný postoj k římským zvyklostem byl z martyrologia vyloučen. Jeho zapsání obnovil 5.7. 1898 papež Lev XIII.

Přehled světců tohoto dne podle Martyrologium Romanum

Fundatores VII Ordinis Servorum Mariæ: Alexius, Bartholom (1310); Theodorus Tiro (306); Bonosus (asi 373); Mesrobus (asi 440); Flavianus, ep. Cpolitan. (449); Fintanus, abbas (asi 603); Finanus (asi 656); Silvinus (s. VIII.); Constabilis (1124); Evermodus (1178); Lucas Belludi (1268); Matthias Shōbara Ichizaemon (1624); Elisabeth Sanna (1857 ); Petrus Yu Chŏng-nyul (1866); Antonius Leszczewicz (1943); Hedwigis Carboni (1952)

© Životopisy zpracoval Jan Chlumský




Bez písemného souhlasu autora není povoleno veřejné šíření jakékoliv části textu těchto stránek kromě jeho užití v homiliích.