Světci k nám hovoří...


sv. Teodot

Theodotus, m. Hearacleæ

14. listopadu, připomínka
Postavení:mučedník
Úmrtí:asi s. III.
Atributy:palma

ŽIVOTOPIS

Martyrologium Romanum s chronologickým řazením světců uvádí u tohoto dne na předním místě mučedníka s velmi stručnou informací – místo umučení, jméno a v indexu knihy se dozvídáme přibližné století. Svatý Teodot měl v tento den své místo už v Jeronýmově martyrologiu I ve starším tzv. „Syrském“ a není důvod pochybovat o jeho smrti pro víru v Krista, I když vše ostatní je dnes neznámé. Svatý Teodot, uváděný často jako Theodotus, byl umučen v Heraklea v Thrákii pravděpodobně ve třetím století.

Někde se vyskytuje zmínka, že jeho druhy byli Klement a Filomen, a názor, že mohli být oběťmi pronásledování za císaře Decia.

Heraklea Thraciae či Propontis (Herakleia Perinthus) je dnes městem Marmara Ereğli v provincii Tekirdağ v evropské části Turecka. Toto Ereğli (pochází z řeckého názvu Heraklea) leží tři míle východně do města Tekirdağ a devět mil západně do Istanbulu u Marmarského moře.

Přehled světců tohoto dne podle Martyrologium Romanum

Nicolaus Tavelic, Deodatus Aribert, Stephanus de Cuneo et Petrus de Narbona (1391); Theodotus, m. Hearacleæ (asi s. III.); Hypatius, ep. Gangren (s. IV.); Rufus, ep. Avenionen (s. IV.); Dubricius (s. VI.); Ioannes, ep. Tragurien (asi 1111); Ioannes de Tupharia, eremita (1170); Laurentius O'Toole (Lorcan Ua Tuathail) (1180); Siardus (1230); Serapion, m. Algariæ (1240); Ioannes Liccio (1511); Gaspar Nishi Genka, Ursula et Ioannes, mm. Ikitsuki (1609); Stephanus Theodorus Cuénot (1861); Maria Luisa Merkert (1872); Maria Teresa di Gesù /Maria Scrilli/ (1889 )

© Životopisy zpracoval Jan Chlumský




Bez písemného souhlasu autora není povoleno veřejné šíření jakékoliv části textu těchto stránek kromě jeho užití v homiliích.