Světci k nám hovoří...


blah. Michael Ruedas Mejías a 6 druhů

Michael Ruedas Mejías et VI socii: Antonius Martínez Gil-Leonés, Arthurus Donoso Murillo, Didacus de Gadibus (Iacobus) Garcia Molina, Iesus Gesta de Piquer, Nicephorus Salvador del Río et Romanus (Raphael) Touceda Fernández

30. listopadu, připomínka
Postavení:mučedníci
Úmrtí:1936

ŽIVOTOPIS

Dnes si zde připomínáme dalších sedm špitálních bratrů komunity řádu sv. Jana z Boha. Všichni měli složené řeholní sliby a pracovali v nemocnici v Ciempozuelos (založené r. 1877), pečujíce o psychicky nemocné pacienty. Ciempozuelos leží 30 km jižně od Madridu. Po vypuknutí občanské války milicionáři prý napadli klášter už 24. 7., ale k zatýkání této komunity špitálních bratrů došlo o dva týdny později, 7. 8. Asi po dvou dnech byli přemístěni do věznice udělané ze školy sv. Antonína v Calle Hortaleza v Madridu. Zde s nimi bylo krutě nakládáno až do doby jejich mučednické smrti. Ve vězení však začínali den modlitbou růžence a jejich pohled na blížící se mučednickou smrt vyjadřuje věta jednoho řeholníka: „Je to milost, která je pro nás příliš velká.“ Předchozí skupina bratrů byla odvezena k zastřelení 28. 11. Na zde uvedenou skupinu došla řada o dva dny později. Před nástupem do vozidla smrti se mezi sebou loučili slovy: „Uvidíme se v nebi.“ K vozidlu byli odváděni s rukama svázanýma za zády a provázeni urážkami davu shromážděného před východem z vězení. Na popravu byli převezeni k Paracuellos de Jarama.

Michael Ruedas Mejías se narodil 19. 1. 1902 v Motril v provincii Granada na jihu Španělska.

Antonín Martínez Gil-Leoné se narodil 2. 11. 1916 v Montellano v provincii Sevilla.

Artur Donoso Murillo se narodil 13. 3. 1917 v Puebla de Alcocer v provincii Badajoz.

Didak de Gadibus /Jakub/ Garcia Molina se narodil 4. 12. 1892 v Moral de Calatrava v provincii Ciudad Real.

Jezus Gesta de Piquer se narodil 19. 1. 1915 v Madridu.

Nicefor Salvador del Río se narodil 9. 2 1913 ve Villamorco v provincii Palencia.

Roman Touceda Fernández se narodil 22. 1. 1904 v Madridu.

Všichni tito mučedníci patřící ke špitálnímu řádu sv. Jana z Boha byli po zastřelení v Paracuellos de Jarama pohřbeni do společného hrobu. Jejich beatifikace se konala v Římě 25. 10. 1992 papežem Janem Pavlem II.

Přehled světců tohoto dne podle Martyrologium Romanum

Andreas, Apostolus (s. I.); Mirocles (po r. 314); Tugdualus Pabu (s. VI.); Ioannes de Vercellis (1283); Fridericus Ratisbon (1329); Cuthbertus Mayne (1577); Alexander Crow (1586); Michael Ruedas Mejías et VI socii: Antonius Martínez Gil-Leonés, Arthurus Donoso Murillo, Didacus de Gadibus (Iacobus) Garcia Molina, Iesus Gesta de Piquer, Nicephorus Salvador del Río et Romanus (Raphael) Touceda Fernández (1936); Iosephus Otín Aquilé (1936); Iosephus López Piteira (1936); Ludovicus Rochus Gientyngier (1941)

© Životopisy zpracoval Jan Chlumský




Bez písemného souhlasu autora není povoleno veřejné šíření jakékoliv části textu těchto stránek kromě jeho užití v homiliích.