Světci k nám hovoří...


sv. Honorát

Honoratus de Busentiaco

9. ledna, připomínka
Postavení:laik
Úmrtí:1250

ŽIVOTOPIS

Narodil se v obci Buzançais v departementu Indre ve střední Francii. Později se usadil v Parthenay, asi 20 km vzdáleném od Thénezay. Zde se stal obchodníkem s dobytkem. Svými současníky byl počítán mezi vážené spoluobčany. Vynikal dobročinností, zbožností a velkorysostí. Po návratu z jedné obchodní cesty zjistil, že ho služebníci okradli. Snažil se jim proto vysvětlit hříšnost jejich jednání. Ti ale odpověděli noži, kterými ho ubodali. Vrahové jeho tělo ukryli v lese. Bylo však objeveno a při pohřbu došlo k prvním zázrakům.

V životě se Honorát nikdy nepovažoval za svatého, ale po smrti se k místu jeho hrobky pojilo stále více zázraků. Kanonizován byl v roce 1444 papežem Evženem IV.

Přehled světců tohoto dne podle Martyrologium Romanum

Marcellinus, ep. Anconitan (s. VI.); Hadrianus, abbas (710); Felanus (asi 710); Eustratius, thaumaturgus (s. IX.); Honoratus de Busentiaco (1250); Iulia della Rena (1367); Antonius Fatati (1484); Maria Teresia a Iesu (Alexia) Le Clerc (1622); Agatha Yi et Teresia Kim (1840); Paulina Maria Jaricot (1862); Iosephus Pawlowski et Casimirus Grelewski (1942)

© Životopisy zpracoval Jan Chlumský




Bez písemného souhlasu autora není povoleno veřejné šíření jakékoliv části textu těchto stránek kromě jeho užití v homiliích.