Světci k nám hovoří...


blah. Kajetána (Gaetana) Nuccia Tolomeo

Gaetana Nuccia Tolomeo

24. ledna, připomínka
Postavení:kalábrijská laička
Úmrtí:1997

ŽIVOTOPIS

Narodila se 10. 4. 1936 v Catanzaro Sala v Itálii. Ve dvou letech jí bylo diagnostikováno celoživotní onemocnění (malformace končetin s progresivní paralýzou), které jí bránilo v normálním tělesném vývoji. Její život až do 60 let převážně probíhal doma na židli a v posteli. Nebyla schopna normální chůze a její blízcí a známí ji oslovovali Nuccio. Její dětství bylo samozřejmě obtížné, zejména když její otec se s jejím postižením nechtěl smířit a stal se proto alkoholikem. Je připomínáno více druhů jejího utrpení včetně úmrtí matky. Ale také nemálo pozitivních zážitků. Jejím štěstím bylo, že žila s vírou a v jejím světle si nejen pro sebe vše dovedla vysvětlit. Dovedla se radovat s přáteli, kteří ji přicházeli navštívit, ale zcela zvláštní radostí pro ni byla modlitba. Díky ní pochopila smysl modlitby i potřebu obětování se za hříšníky. Bylo ji dáno poznat, že jejím zvláštním povoláním bylo následovat trpícího Krista. V roce 1952 jí někteří lidé pomohli zúčastnil se pouti do Lurd tzv. „bílým vlakem“. Tam, když byl nesen Ježíš v Eucharistii, nabídla se mu jako oběť za hříšníky s rozhodnutím se za ně modlit. Později znovu nabídla všechno své utrpení za spásu duší, za posvěcení kněží a za misie.

Její dům se stal místem setkávání, modliteb a křesťanských povzbuzení. Přes své tělesné postižení dovedla žít naplno láskou, šířit ji i křesťanské zásady. K tomu dovedla využít i Rádia Maria, které s ní natáčelo pořady, které končily její modlitbou. Nikdy nepochybovala o přítomnosti Pána po svém boku.

Zemřela ve věku 60 let. Zázrak požadovaný pro její blahořečení se týkal paní Idy Carelly z Crotone, která měla mimoděložní těhotenství, které lékaři považovali za potřebné odstranit. Paní Ida ale vysílala své prosby k Nuccii Tolomeo a lékaři potom při dalším vyšetření konstatovali, že se stalo něco neuvěřitelného. Dítě se ocitlo tam, kde mělo být, a paní Ida v srpnu 2014 je porodila zdravé.

Kajetána (Nuccia) Tolomeo byla blahořečená 3. 10.2021 za předsednictví kardinála Marcella Semerara, prefekta Kongregace pro kauzy svatých, z pověření papežem Františkem.

Přehled světců tohoto dne podle Martyrologium Romanum

Franciscus de Sales (1622); Felicianus, ep. Fulginaten (asi s. III.); Babylas (250); Exsuperantius, ep. Cingulen (asi s. V.); Paula Gambara Costa (1515); Gulielmus Ireland et Ioannes Grove (1679); Maria Poussepin (1744); Vincentius Lewoniuk et XII socii (1874); Timotheus Giaccardo (1948); Gaetana Nuccia Tolomeo (1997)

© Životopisy zpracoval Jan Chlumský




Bez písemného souhlasu autora není povoleno veřejné šíření jakékoliv části textu těchto stránek kromě jeho užití v homiliích.