Světci k nám hovoří...


sv. Tyrannio a Zenobio

Tyrannio et Zenobius

20. února, připomínka
Postavení:biskup a mučedník
Úmrtí:311

ŽIVOTOPIS

Tyrannio byl o křesťanské víře poučován od útlého věku. Když se v pozdějších letech stal biskupem v Týru, zůstal věrný svému povolání a své víře, i když byl kvůli tomu mučen železnými háky, a jak martyrologium dodává, po boku kněze Zenobia. V indexu jmen martyrologium 2001 tohoto kněze ale nejmenuje.

POZNÁMKA

U předcházející skupiny mučedníků z fénického Tyru jsou mezi nimi na některých místech uváděni rovněž Tyrannio a Zenobio, popraveni r. 303. Tento Tyr je dnes pod názvem Sur a leží v Libanonu. Zde uváděný Tyrannio byl popraven nejméně o 7 let později v Antiochii (dnes Antakya v Turecku), jak se již dávno o tom zmiňovali bollandisté, a čteme také v Martyrologium Romanum 2001. To také ukazuje, že taková dnes nezvyklá jména mělo více světců (např.: sv. Zenobius opat je připomínán 25. května a Zenobius mučedník ze Sidónu v Libanonu 29. října).

Přehled světců tohoto dne podle Martyrologium Romanum

Hyacintha et Franciscus Marto (Hyacinta 1920 a František 1919); Serapion, m. Alexandriæ sub Decio cum sociis (248); martyres Tyri in Phœnicia (303); Tyrannio et Zenobius (311); Eleutherius, ep. Tornacen (asi 530); Eucherius, ep. Aurelianen (asi 738); Leo, ep. Catanen (asi 787); M. Edelburgis Iuliana Kubitzki (1945); Iulia Stanislao Maria Iosephina Rodzinska (1945)

© Životopisy zpracoval Jan Chlumský




Bez písemného souhlasu autora není povoleno veřejné šíření jakékoliv části textu těchto stránek kromě jeho užití v homiliích.