Světci k nám hovoří...


blah. Julie M. /Stanislava M. Josefina/ Rodzińská

Iulia Stanislao Maria Iosephina Rodzinska

20. února, připomínka
Postavení: mučednice
Úmrtí:1945

ŽIVOTOPIS

Narodila se 16. 3. 1899 v Nawojowej u Nowom Sàczi jako druhá z pěti dětí varhaníka Michaela Rodziňského a jeho ženy Marie roz. Sekulové.

V deseti letech přišla o rodiče a o její výchovu se pak staraly sestry dominikánky z Nawojowej. Po základní škole přešla do Učitelského ústavu v Nowom Sàczi. Později maturovala ve stejném ústavu v Krakově. Z lásky k Bohu chtěla bližní milovat a jim sloužit. Proto se stala dominikánkou. Společně s hábitem přijala jako řeholní jméno Marie Julie. Jako její křestní jméno se uvádí Stanislava Marie Josefina.

Začala vyučovat v Mielžině poblíž Hnězdna a po dokončení svého studia ve Vilniusu vyučovala polský jazyk a dějiny Polska.

Po věčných slibech, které složila 5. 8. 1924, převzala vedení základní školy Matky Boží Ostrobramské. Je uváděna jako delegátka na generální kapitule a její sekretářka.

Od roku 1934 byla představenou řeholního domu ve Vilniusu a starala se o sirotčí základny. Byla označována jako „matka sirotků“ a „apoštolka růžence“. Pro vilniuské děti pořádala o prázdninách letní tábory.

V době okupace vyučovala v tajných kroužcích a zajišťovala stravování pro staré kněze. Byla zatčena 12. 7. 1943 pro nepřátelskou činnost proti Třetí říši. Nejprve byla asi rok v izolaci na Lukiszkách, potom v pracovním táboře v Prowieniszkách nedaleko Kaunasu. V první polovině července 1944 ji deportovali do koncentračního tábora ve Stutthofu. Tam jí bylo přiděleno číslo 40992 a status politického vězně. Nebyla zde nečinná, ale utěšovala druhé a organizovala večerní růžencové modlitby Za epidemie tyfu zvláště mezi vězni, kde neexistovaly hygienické podmínky, dělila se s druhými vězni o svůj příděl chleba a pomáhala nemocným bez ohledu na své bezpečí. Zemřela 20. 2. 1945 v předvečer osvobození tábora. Odešla na věčnost s pověstí svatosti.

Blahořečená byla 13. 6. 1999 ve Varšavě papežem Janem Pavlem II. při jeho 7. apoštolské cestě do Polska mezi 108 mučedníky z pronásledování v letech 1939-1945 za nacistické německé okupace Polska.

Přehled světců tohoto dne podle Martyrologium Romanum

Hyacintha et Franciscus Marto (Hyacinta 1920 a František 1919); Serapion, m. Alexandriæ sub Decio cum sociis (248); martyres Tyri in Phœnicia (303); Tyrannio et Zenobius (311); Eleutherius, ep. Tornacen (asi 530); Eucherius, ep. Aurelianen (asi 738); Leo, ep. Catanen (asi 787); M. Edelburgis Iuliana Kubitzki (1945); Iulia Stanislao Maria Iosephina Rodzinska (1945)

© Životopisy zpracoval Jan Chlumský




Bez písemného souhlasu autora není povoleno veřejné šíření jakékoliv části textu těchto stránek kromě jeho užití v homiliích.